Loading...
X

Tárgyalási tippek 1. rész

üzleti tárgyalás

A tárgyalás a tapasztalt vállalkozók egy részének szinte mindennapos rutin, másoknak azonban nagy nehézségeket okozó, szorongással teli muszájcselekvés. Új cikkünkben összeállítottunk néhány hasznos tárgyalási tippet és jó tanácsot, hogy a jövőben a mindezidáig kevéssé jártas üzletkötők csillaga is fényesen ragyoghasson!


1. Face to face tárgyalás

Ahogy a klasszikus, bölcs mondás tartja: ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez! És milyen igaz, hiszen nem várhatjuk örökké a szépen kialakított és klimatizált irodánkban, hogy az ügyfelek az időjárás viszontagságai elől pont ide fognak özönleni! Mivel a mai világban a legtöbb termék önmaga keresi meg a potenciális vásárlóját, (gondoljunk csak a reklámok hadára) nem beszélve az internetes vásárlás térhódításáról, üzletkötőként nincs más lehetőségünk, mint fáradtságot nem kímélve járni a klienseket, és a szemtől szembeni találkozás előnyeit kihasználva kínálni portékánk legjavát.

2. Mikor érdemes? Mik az előnyei?

Nyilvánvalóan akkor dolgozunk a legnagyobb hatékonysággal, ha olyan szolgáltatást kínálunk, melyre a másik fél részéről érdeklődés, igény mutatkozik. A közvetlen, személyes tárgyalás elvitathatatlan előnye, hogy azonnali visszajelzést kapunk tárgyalópartnerünktől és egy esetleges eredménytelen üzletkötésből is sokat tanulhatunk a jövőre nézve. Nem beszélve arról, hogy egy személyes találkozás során ügyfelünk érzelmeire is befolyásolólag tudunk hatni, elkönyvelhető a siker, ha a tárgyalás végére partnerünkben azt az érzést tudjuk felébreszteni, hogy neki nem csupán szüksége van a mi termékünkre, de lényegében már azt sem érti, eddig, hogy is tudott élni nélküle!

3. Mik a hátrányai a Face to face tárgyalási módnak?

Egyáltalában nem mindegy, hogy egy konkrét embert milyen helyzetben szólítunk meg. Mindenkinek vannak gondjai, (család, egészség, anyagi problámák stb.) melyek befolyásoló tényezőként hatnak az egyén mindenkori, aktuális kedélyére, állapotára és ezzel egyúttal érdeklődésére és az irányunkban tanúsított figyelmére. Példaként szemléltetve: ha partnerünk éppen egy felszólítást kapott az adóhivataltól, magát az együttműködés létrejöttét ingathatja meg alapjaiban a rossz szerencse. Egy órával ezelőtt pedig az is lehet, hogy a legjobb tárgyalófél lett volna. Ilyenkor érdemes folyamatosan figyelni üzletfelünket, ha látjuk, hogy lehangolt, kedvetlen esetleg érdemes új tárgyalási időpontot javasolni.


Ha te is többet szeretnél megtudni arról, hogy tárgyalj üzletfeleiddel, kövess minket, hiszen hamarosan folytatás következik!

1 Overall Score
1 Reader Rating: 1 Votes
Top