Loading...
X

Az online reklám buktatói 1.

online reklám célzás

A kis- és középvállalkozók jelentős része szenved attól a kettőségtől, hogy: kéne a reklám, kéne, de vagy nincs rá pénz, vagy öntudatlanul azonnal az ablakon kidobott fecsérléssel azonosítódik. Új cikkünkben arról írunk, hogy miért alakult ez így, valóban nélkülözhetetlen-e a reklám hódító ereje, vagy csupán a reklámügynökségek haszonleső eszköze? És mi a helyzet a fennálló negatív megítéléssel? Pusztán előítélet? Lássuk, milyen igazságok bújnak meg a sztereotípiák mögött!


Történetileg? – Az egész kaland valahol ott kezdődött, hogy a rendszerváltás után, amikor elindultak az első vállalkozások (nem meglepő módon) ugrásszerűen megnőtt a reklám iránt való érdeklődés és ezzel egyúttal beidult maga a reklám piac is. Azóta természetesen sok víz lefolyott a Dunán és nagyon komoly változásokon mentek át a kis- és középvállalkozások is. Nem csupán a célcsoportok, de az elvárások is dinamikusan alakultak az idő haladtával.

Jó példa erre, hogy húsz évvel ezelőtt a termékek legnagyobb százalékát kis kőüzletekben árusították, most pedig már bevásárlóközpontok és multik állják lépten-nyomon az utunkat, aki pedig mégis sikeresen tud csukott szemmel közlekedni, azt az otthonában ejtik rabul a webshopok és internetes áruházak! De hogy mindez miért is fontos?

Hogy lett a reklámból szitokszó? – Az igények alakulásával párhuzamosan fel kellett volna, hogy forduljon az egész reklámpiac is, de ez sajnos – ahogy cikkük címe is ékesen példázza, nem történt meg. A reklámügynökségek kevéssé vagy egyáltalán nem tudták lereagálni a változásokat, amelyek lényegében saját szakmájukon belül jöttek létre.

Mi történt azóta? – A legfőbb gond az, hogy nagyon sok reklámügynökség ugyanazokat a reklám eszközöket kínálja még ma is, mint 10-15 évvel ezelőtt. A különbség csupán az, hogy míg a kétezres évek hajnalán hatékony eredményeket tudtak ezzel elérni, ma már a legtöbb ilyen módszer nem csak ódivatú, de korszerűtlen is egyúttal.

Régi eszközök, új problémák – A régi eszközökbe és ügynökségekbe vetett erős bizalom a legtöbb esetben már nagy csalódást okoz a kis- és középvállalkozók nagy részének, a kiábrándulást azonban nem a nem megfelelő eszköznek, hanem magának a reklámnak, mint eredménytelen dolognak tulajdonítják. Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy olyan formáknak szavaznak bizalmat, amelyek már rég kifulladtak. A reklámügynökségek pedig, amíg el tudják adni az elavult szolgáltatásaikat, valljuk be, hülyék volnának nem kihasználni ezt, hiszen a már meglévő technológiával, a raktárban álló nyomdagépekkel, sokkal kevesebb energia befektetést igényel – nem beszélve az anyagiakról! – mint restrukturalizálni cégük teljes tevékenységét.


Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy milyen trükökkel élnek a reklámügynökségek, hogy kicsalják a zsebedből a pénzt és még a vállalkozásod se fejlődjön mindeközben, olvasd el a cikk folytatását, melyet a következő bejegyzésünkben közlünk!

0 Overall Score
0 Reader Rating: 0 Votes
Top