Loading...
X

Okosan, sisakot! 1

Bukósisak a motor kormányára akasztva

Meglovagolnánk az országutat, de nincs mivel! Avagy: S.O.S. Elhasználódott a sisakom! – Megesik, hogy motoros sisakunk hosszú együtt töltött idő után sajnos végleg felmondja a szolgálatot, kitágul a bélése, összekarcolódik rajta a plexi és már úgy mozog a fejünkön, hogy a szélzajtól szinte használhatatlanná válik.


Motard vintage

Ekkor nincs más választásunk, mint utánanézni a piacon található motoros bukósisakoknak, és megtalálni a számunkra legoptimálisabb, új bukót. Megtalálni a megfelelő bukósisakot azonban – valljuk be, nem mindig egyszerű. Összegyűjtöttünk nektek néhány hasznos tanácsot a most következő kétrészes cikksorozatunkban, hogy mire is kell figyelni egy-egy motoros bukósisak megvásárlása előtt, ill. mik az ehhez kapcsolódó tévhitek, hiedelmek. Nézzük!

Mekkora az akkora?!

Sokszor annyira ragaszkodunk elnyűtt, régi sisakunkhoz, hogy mire rászánjuk magukat egy  új bukó megvásárlására, addigra a már megszokott motoros sisakunk annyit tágul eredeti állapotához képest, hogy akár másfél számmal is nagyobb a kelleténél! Ez a tapasztalat azonban befolyásolja a vásárlói attitűdünket, s a számunkra megfelelő méretű bukót már kényelmetlennek, disz-komfortosnak ítéljük.

 

Vásárlási kisokos: Nem beszélve arról, hogy a halálos kimenetelű fejsérülések 90%-ánál a bukó héja meg sem reped: a belső hab célja az ütést felfogni, ha azonban a sisakunk nem illeszkedik jól a fejre, a visszafordíthatatlan következmények okozója nem a rossz sisak, hanem a rosszul megválasztott méret.

Hogy ellenőrizzük?

Az optimális bukónak szorítania kell a fejet, fontos, hogy az arcpárnák feszesen illeszkedjenek az archoz. Használat során a párnázott felületek tágulnak – ezt érdemes a méret megválasztásakor figyelembe vennünk-, s ha már a boltban egy nagyobb bukó mellett döntünk, nagyon rövid időn belül sajnos használhatatlan lesz a sisakunk. Ha a fejtetőt szinte meg lehet vakarni anélkül, hogy a bukót levennénk, akkor gyorsan nézzük kisebb bukó után!


Végre tudjuk mekkora kell, hogy legyen az akkora, de a kérdés miszerint: pontosan milyen bukósisakot is válasszuk, még várat magára. Következő cikkünkből kiderül, milyen fajta bukók eshetnek számításba, ill. kielemezzük azok előnyeit és hátrányait is!

-csöffe-

 

0 Overall Score
0 Reader Rating: 0 Votes
Top