Loading...
X

A jótékonykodás az életem része 1. rész

Gyerek csoportképe, melyen egy feliratot tartanak egy nyári táborról

A nyugati társadalmakban a jótékonyság intézményének nagy hagyománya van, mely noha komótosan is, de megszilárdulni látszik a mi régiónkban is. Ezt a példaértékű magatartásmódot képviseli F. András is, a Bizref társtulajdonosa, akit a jótékonysághoz vezető útról, jelenlegi projektjeiről és majdani terveiről kérdeztünk.


Amióta ismerlek, te vállalkozol. De ami az igazán nagy kérdés számomra: hogy jut el egy csallóközi vállalkozó addig a pontig, hogy minden munka mellett (vagy ellenére?!) mégis jótékonykodik? Hogy kezdődött ez az egész? 

A munkám legnagyobb részét betöltő Bizref.sk csupán négy éve működik, de már jó tíz éve dolgozom együtt ugyanazokkal az emberekkel. A kezdeti időszakban sokszor belefutottunk olyan projektkoncepciókba, ahol nonprofit szervezetekkel, iskolákkal dolgoztunk együtt. Ez a szektor mindig is küzdött azzal, hogy elő tudja teremteni azokat a pénzügyi forrásokat, ami  egy voltaképpeni projekt megvalósulásához kell. Az életemnek egy döntően tanúságos szakasza volt ez, amikor rájöttem, hogy hiába van egy szuper ötlet vagy egy tenni akaró csapat, ha nincs pénzügyi háttér.

Több olyan projektet is elvállaltunk, amit ingyen készítettünk elő, majd menedzseltük is, mert láttuk, hogy vannak olyan nélkülözhetetlen aktivitások, amik abszolút pozitív hozadékkal vannak a régiónkra. Egyszerűen nem tudtuk azt mondani, hogy ha nem fizetnek, nem segítünk. 

Mennyire volt a részetekről tendenciózus elhatározás, hogy ingyenesen is vállaltok projekteket?

Ezt ne úgy képzeld el, hogy módszeresen, felajánlásként ingyen dolgoztunk. Inkább ha a helyzet úgy hozta, beleszerettem egy ügybe, ami a régiónk közös érdeke is volt, akkor nem tudtam nem felajánlani, és kész. A cégtársakkal mindig megbeszéltem ezeket a dolgokat, de szerencsére ilyen téren mindig is egy húron pendültünk, úgyhogy ebből sosem származott vita. A szűk döntéshozói magba olyan emberek tartoznak, akikkel az évek során ingyen, bérmentve menedzseltünk végig nagyon sok projektet. És ezért nem lehetek elég hálás, hogy ilyen emberekkel dolgozhatok.

Egy-egy ilyen munka során mi volt valójában a motivációtok?

Üzlettársam, Tibor is, és jómagam is tagjai vagyunk több nonprofit és egyházi szervezetnek. Azt hiszem ez igényel egyfajta kellő érzékenységet olyan célok iránt, amiken csak jótékonysággal tudunk segíteni. Itt a voltaképpeni motiváció a tenni akarás és a segítségre való fogékonyság maga.  Látva azt, hogy épp a pénzügyi források hiánya miatt sok nonprofit szervezet nem tudja magát kellőképp prezentálni, hoztuk meg azt a döntést, hogy megnyitjuk a rendszerünket ezen szervezetek felé.

Egy kicsit mesélnél erről bővebben? Hogy mi is a Bizrefen belül ez az új lehetőség, és pontosan kik élhetnek vele.

Hónapokkal korábban határoztunk úgy, hogy a nonprofit szervezetek ingyenesen hozhatnak létre profilt a Bizref oldalán keresztül. A legtöbb ilyen szervezet nem tud beleinvesztálni egy weboldal létrehozásába, így ezúton próbáljuk őket segíteni. Ezzel a lehetőséggel lényegében nem csak teret kapnak a tevékenységük prezentálásához, de rendezvényeiket is ingyenesen tudják propagálni, ami a jövőben jelentékenyen megnövelheti a látogatottságukat.


Folytatás következik!

 

0 Overall Score
0 Reader Rating: 0 Votes
Top